Полезни Астро Статии - Черната Луна - Лилит - LadyScorpio
30-Sep-2020 LadyScorpio

Черната Луна - Лилит

Черната Луна или Лилит се възприема по доста протеворичив начин и в повечето случаи се хърля негативна окраска на влиянието и върху личността. Всъщност тя може да се оприличи на подсъзнателната част от нашата психе, която ни подтиква към много от изборите, които правим и действията, които извършваме. Когато ние не осъзнаваме нейната същност, реагираме на подсъзнателно ниво, водени от страховете си. Познавайка нейната същност ние може да започнем да правим малки стъпки към посока приемането и извеждане от тъмнената в светлото поле.

Първичните страхове саботират личния ни растеж, както и усещането ни за щастие. Често стопираме успеха си, защото страхът ни парира на пътя, който сме поели на непозната територия. Нашите избори и действия са право пропорционални на нивото на контрол, което сянката ни упражнява върху нас. Когато страхът, който се съдържа в сянката доминира, ние се чувстваме неизпълнени и неудовлетворени. Това ни пречи да станем напълно силни, цялостни личности. Тези страхове ни пречат да проявим потенциала си, както и да заявим кои сме ние на останалия свят.

Нашите първични страхове също ни подтикват да съдим строго себе си и другите. За да се справим със страха, сянката използва техника позната като „проекция”. Проекцията се случва когато извадим от себе си чувствата на сянката и ги прехвърлим върху другите. Проекцията е предпочитан метод на сянката, тъй като винаги виждаме в другите това, което не можем да видим у себе си. Когато сме особено критични към другите, ние просто манифестираме нашите собствени чувства към себе си. Всъщност, проекцията е причина за много от нашите междуличностни трудности.

Другата страна

Има обаче друга страна на ЧЛ. Точно както сенките не могат да съществуват без светлина, ЧЛ съдържа познание, което е голам дар. Юнг нарича това „злато”, което се съдържа в сяката. В допълнение към дефинирането на нашата сянка, ЧЛ също ни дава:

Начинът по който да излекуваме сенчестата си страна;

Начинът по който да познаем истинската любов.

Астрологията на ЧЛ показва пътя към цялостта. Показват ни се двете страни на самите нас, които трябва да обединим за да станем цели. Когато сенчестата страна стане осъзната се появявя рядко ниво на яснота. Познаването на начинът, по който се възспираме, и разбирането за подсъзнателните ни страхове и мотиви, които стоят зад много от реакциите ни, ни позволява на направим ефикасни промени в живота си. Подсилени със знанието на тази липсваща част информация, ние можем да правим избори, които са подходящи за това, което е най-добро за нас. В този процес, ние се лекуваме и трансформираме сенчестата си страна. 

ЧЛ в Овен

Тема: Сянката на Успеха

Първичен страх: страх от липса на стойност

Собствена преценка: колко добре се представя човек и как е в сравнение с другите

Проблеми: успех, идентичност, въпроси свързани с вродената стойност, самооценката и достойнство

Проекция: успехът и стойността на другите се базира на това което те са постигнали и в което са успели

Цели: да не сравняваш себе си с другите, да не измерваш собствения си успех със стандарта на някой друг, да оценяваш себе си като уникален израз на Създателя, и тогава да правиш самооценка

Израз

ЧЛ в Овен си изразява в итензивно търсене да бъдеш оценен и да се чувстваш стойностен. Обаче съществува дълбоко заседнало усещане на безстойностност, което е в конфликт с това търсене и което често прави така че добри възможности да бъдат подминати. В живота си сме способни да получаваме само това, което смятаме, че заслужаваме и когато се чувстваме така, че не заслужаваме нещо, ние ще избягваме или отблъскваме хора, работа, или възможности, които смятаме, че са твърде добри за нас. Само-саботиращо поведение често настъпва когато ЧЛ е в Овен. Също възможно е да съществува нужда да доказваме собствената си стойност на другите дори и под формата на леко самохвалство. ЧЛ в Овен твърдо защитава себе си и отхвърля всичко, което е в разрез с нейните идеи и вярвания.

Лечение и трансформация:

С ЧЛ в Овен трябва да се изправим пред вярата ни във вродената ни липса на стойност. Просто поради факта, че сме родени, на нас не се полага и заслужаваме радостта от живота. Ако Всичко е Едно, тогава никой не е по-малко от другия. Всеки от нас носи искрата на Божественото – никой не е изключен. Изцелението настъпва когато можем да погледнем на себе си като успешни и стойностни, заради това, че сме деца на Вселената. Когато осъзнаем това, ние разбираме че всички други преценки са външни и изкуствени. Оценявайки се високо, ние естествено се изравняваме с нашето най-добро и висше. 

ø Изследвайте какво сте постигнали, а то се е оказало недостатъчно. 

ø Задайте си въпроса какво бихте направили ако някак, магически, с вълшебна пръчка, бихте били оценен високо. Опитайте се да се слеете с тази представа. 

ø Попитайте се каква роля в живота ви играе външният вид на успеха. 

ø Попитайте се какво е това което винаги се опитвате да спечелите. Когато откриете отговора, решете дали наистина го искате. Струва ли си усилието? Практикувайки осъзнаването, че не е необходимо да сте най-добри във всяка ситуация, вие ще достигнете до естествено състояние на вътрешен баланс. 

ЧЛ в Овен: Johnny Cash, Kurt Cobain, Albert Einstein, Elizabeth I, Mahatma Gandhi, Michael Jackson, Vladimir Lenin, John Lennon, Mary Queen of Scots, Joseph Stalin 

 

ЧЛ в Телец

Тема: Сянката на Сигурността

Основен страх: страх от недоимък

Собствена преценка: колко е сигурно/безпасно за нас от гледна точка на нивото на комфорт

Проблеми: да имам достатъчно за да се чувствам сигурен, натрапчива консумация, несигурност

Проекция: склонност да критикуваме другите за това че са мързеливи, безотговорни /особено с парите/ или неконвенционални

Цели: да не запълвам празнината с неща, да се разпрострам отвъд зоната си на комфорт.

Израз:

С ЧЛ в Телец, колкото повече притежаваме, толкова по-сигурни се чувстваме. Съответно, колкото по-удобно се чувстваме, толкова по в безопасност си мислим, че сме. При тази позиция съществува силна нужда да се чувстваме удобно, защото съществува основно усещане за несигурност в света. ЧЛ в Телец изразява почти неутолимо желание да консумираме и трупаме притежания, пари или всичко, което ни кара да се чувстваме сигурни и в безопасност. Обаче колкото и да придобиваме, то  никога няма да е достатъчно, защото празнината която се опитваме да запълним не може да бъде запълнена по този начин. Може моментно да бъде запълнена, но същинското усещане за несигурност ще се завърне скоро. Често крайният резултат от този постоянен опит да удовлетворим страха от това, че нямаме достатъчно, е натрупването на дълг, тегло или отговорности – обикновено точно това, което се опитваме да избегнем. С тази позиция на ЧЛ съществува силна нужда да бъдем удовлетворени. Несигурността е много дълбоко и там съществува огромен страх от това другите да разберат за тази несигурност.

Изцеление и трансформация:

Трябва да се изправим пред вярата, че светът е несигурно място. Интегрирайки навътре в нас идеята, че имаме всичко от което имаме нужда, е това което лекува тази сянка. Когато градим върху това кои сме в действителност ние вътре в себе си, вече не ни е необходимо да трупаме притежания за да се чувстваме сигурни. Когато приемаме, че всичко върви по божествен план, ние вече нямаме нужда да се притесняваме за събитията в света. Каквото и да се случва, всеки се завръща при нашия Източник. Това е сигурността, коато търси ЧЛ вТелец.

 ø Отсечете това, с което запълвате празнината. Това ще доведе незабавен дискомфорт и ще ви остави в времето във вашите ръце. Важно е да се научите как да „неправите” – да ви е удобно с нищото. Следващия път, когато се опитате да вземете повече, да купите повече, да ядете повече, отидете и седнете сам със себе си, пуснете си музика, четете, правете йога или се занимавайте с нещо. С практикуването на „неправене”, когато ви е най-неудобно ще подхранвате вътрешния си свят и ще изисквате по-малко от външния. 

ЧЛ в Телец:J.S. Bach, Patsy Cline, Howard Hughes, Abraham Lincoln, Wolfgang Amadeus Mozart, Wilhelm Reich, Henry David Thoreau, Vincent van Gogh 

 

ЧЛ в Близнаци

Тема: Сянката на Приемането

Първичен страх: страх от отблъскване

Собствена преценка: как се сравняваме с другите

Проблеми: дали другите ни одобряват или не 

Проекция: назоваваме другите егоисти, нехаресване на тези, които се провалят да направят „правилното нещо”

Цели: да не се интересуваме от това дали другите ни харесват или желаят да сме близки, да не се сравняваме с останалите, да изразяваме индивидуалността си

Израз:

Онези от нас с ЧЛ в Близнаци се страхуват болезнено да не бъдат отхвърлени. Те са хора угаждачи, които често се чудят кое е това което те самите харесват или не харесват. Тази сянка изразява нуждата да вземаме решения или да действаме в съответствие с това което би спечелило приемането им от другите. Навреждащо за душата е това да следваме живот, който другите желаят за нас, тъй като това става за сметка на изразяването на нашите индивидуални таланти. Действия базирани на или мотивирани от други хора води до подтискане на истинското себе. Изключително лоша услуга е това да не изследваме кои сме наистина ние. Също е опасно да правим прекалено много за другите  с надеждата че те ще ни харесат, накрая това води до прегаряне. В друия край на спектрума, тази позиция води до внезапни и жестоки реакции към всичко, което е намек за подобно отхвърляне. Това често носи сериозни предизвикателства във връзките, защото ние бихме отхвърлили някого преди той да отхвърли нас. ЧЛ в Блинаци би си тръгнала твърде рано или би останала твърде дълго.

Изцеление и трансформация:

С ЧЛ в Близнаци е необходимо да се изправим пред нуждата от одобрението от другите. Всеки от нас има нещо специално да предложи на света. Това което е важно е не дали другите ни одбряват, а дали ние одобряваме себе си. Това звучи много като клише, но с ЧЛ в Близнаци ние трябва да успеем да си осигурим собственото одобрение към себе си. Когато можеш съзнателно да поставиш себе си в позиция да бъдеш отхварлен, със съзнанието че това няма да попречи на духа ти, тогава си си възстановил силата, която е в капана на сянката. Кгато сянката е изцелена, отхвърлянето престава да е проблем, защото вътрешното приемане е било достигнато – да създавайки огромен талант който да поставиш в света.

ø Изследвайте как не проявявате себе си или къде не сте самите себе си. 

ø Когато вземате решения и планирате времето и ресурсите си, запитайте се, за кого правите това. Отговорът винаги трябва да е: „за себе си – за моята най-стойностна и най-добра страна, което в последствие служи по най-добрия начин за всички”. Това не значи, че трябва да забравите другите, това значи, че поставяте и себе си в равнината. Изцеляването на тази сянка изисква настоятелно наблюдаване на времето, енергията и парите си и как ги изразходвате. Веднага се забелязва, когато енергията ви е разпръсната и чие одобрение търсите. Практикувайки това да вземате малки решения, които обслужват собствените ви нужди, вие ще интегрирате и балансирате себе си по отношение на другите.

ЧЛ в Близнаци:Marlon Brando, Adolf Hitler, Karl Marx, Frank Sinatra, Mark Twain 

 

ЧЛ в Рак

Тема: Сянката на Подкрепата

Първичен страх: страх от изоставяне

Собствена преценка: колко добре съм подкрепен, колко останалите правят за мен или ми дават

Проблеми: зависимост, взаимозависимост

Проекция: тенденция да не харесвам тези от нас, които считаме „в нужда”

Цели: да правим неща за себе си да не бъдем зависими или „прилепчиви”.

Израз:

ЧЛ в Рак носи измамното чувство, че не си способен да се погрижиш за себе си. Тази сянка се изразява в нуждата да манипулирате ситуацията, така че да сте зависим от другите. По този начин се подсигуряваме, че не сме сами. Това изкривено чувство на подкрепа опустошава връзките, тъй кто другите се чувстват обременени или задушени. Много често с ЧЛ в Рак ние се чувстваме недооценени за нещата които правим за другите. Хроничното чувство, че не сме подкрепени, спира личния растеж, тъй като личните ни нужди са посрещнати от другите, не от нас самите.

Изцеление и трансформация:

Трябва да се изправим пред това да сме зависими от другите. Трябва да осигурим собствената си подкрепа, като не изоставяме себе си. Това означава да се погрижим за себе си и да посрещнем собствените си нужди. Дейности които са в полза на самодостатъчността са добри за нас. Действията, предприети за другите, трябва да са безусловни. Когато концепцията за Цялостта се осъзнае, идеята за изоставяне вече няма да съществува, а връзките естествено се уравновесяват до състояние на баланс.

ø Започнете сами да правите нещата, които искате другите да направят за вас. Следващия път когато се нуждаете от нещо, за което обикновено бихте поискали друг да свърши за вас, вървете и го направете вие. Започнете с малките неща, но продължавайте да работите и с големите напред. 

ø Направете нещо, което никога не бихте направили сам. Практикуването на това да правите повече сами ще балансирате сянката, която зависи твърде много от другите. 

ø Направете вие системи за взаимопомощ – такива като пенсионни фондове, или други такива. 

ЧЛ в Рак:Jimi Hendrix, Henry VIII, Janice Joplin, John F. Kennedy, Jr., Malcolm X 

 

ЧЛ в Лъв

Тема: Сянката на Реда

Първичен страх: страх от промяна

Собствена преценка: нивото или позицията, която съм достигна.

Проблеми: ред, позиция, високомерие; егоцентризъм; ревност 

Проекция: нехаресванене или идентифициране с надменни, суетни хора или егоисти 

Цели: да установите и посочите талантите и силата на другите; да осъзнаете възможностите, представени от промените; да елиминирате чувството на ревност 

Израз: 

ЧЛ в Лъв атакува егото.  Тя се изразява в егоцентризъм и надменност. Имайки такава позиция в картата, често сме обвинявани в егоцентризъм. Това е защото нашето внимание е естествено привлечено към това което подсилва позицията ни в живота. Всичко противоположно на това бързо бива отхвърляно. Страхът от промяна се обръща в страх да изгубим престижа си или позицията си. Непреклонни опити да се поддържа съществуващия ред, рамката или начинът на мислене, са обичайни и могат да доведат до изтощение. 

Изцеление и трансформация: 

С ЧЛ в Лъв, трябва да се изправим пред нуждата от даване на класификации и определения. Истината е че не съществува йерархия – Всичко е Едно. Природата на Вселената представлява промяна, и промяната донася възможността за растеж. Ние всички имаме роли в които влизаме и излизаме. Ключът е в това гъвкаво да поемаме позиции и ситуации, в които ние както водим така и следваме, така че нищо не остава статично. Много е важно също да помним, че по дефиниция Божественият Ред никога не може да бъде застрашен. 

ø Давайте на другите. ЧЛ в Лъв има огромна способност да повдига духа. 

ø Когато се срещнете с нови ситуации, помислете как бихте могли да вдъхновите някой друг, който участва в тях. Как може да ги накарате да се чувстват по-важни. Помислете как бихте могли да дадете нещо от себе си на някой друг. 

ø Когато сте с други хора, опитвайте се да откриете нещо много специално за тях и в мига го споменете някак между другото.

ø Опитвайте нови неща. Като се опитвате да променяте реда  на нещата, вие лекувате тази сянка. 

 

ЧЛ в Лъв: Princess Diana, Charles de Gaulle, Ernest Hemingway, Lyndon B. Johnson, John F. Kennedy, Robert F. Kennedy, Marilyn Monroe, Jim Morrison, Pablo Picasso, Elvis Presley, Christopher Reeve, Franklin D. Roosevelt, Leo Tolstoy 

 

ЧЛ в Дева 

Тема: Сянката на Способността 

Първичен страх: страх от провал 

Собствена преценка: колко някой работи, напредва, прогресира или поправя 

Проблеми: чувство на притежание на недостатъци по рождение; самокритика 

Проекция: чувство, че другите не се представят достатъчно добре или са некомпететтни  

Цели: да не се фокусираме върху недостатъците или провалите, да не правим неща до крайност, да не се чувстваме отговорни да поправяме всичко 

Израз: 

ЧЛ намира недостатъци и после ги възприема като свои. Тази сянка се изразява в хронична неудовлетвореност, особено от самите себе си. С тази позиция ние често намираме за трудно да изпитваме положителни чувства към себе си в продължение на дълги периоди от време. Много бързо се появява цялостно усещане, че „не достатъчно добър” отново за да поддържа вътрешния дисбаланс. ЧЛ в Дева постоянно предизвиква нашите способности и в усилието си да докажем себе си, ние се поддържаме непрекъснато заети. Работим твърде усилено, но не можем да видим гората от дърветата, тъй като действаме под магията от това да правим повече и повече да да докажем на себе си и на другите, че не сме се провалили. Тази сянка е най-веща в самонаказанието. 

 

 

Изцеление и трансформация: 

С ЧЛ в Дева, трябва да се изправим пред нуждата да откриваме недостатъци. Постига се по-здравословно състояние на ума, когато разберем, че нищо не е напълно правилно или напълно погрешно. Всички нива на способност имат нещо което да допринесат. Изцеляването на тази сянка изисква да бъде осъзнато, че всички недостатъци са илюзия. Най-важно е да осъзнаем, че  когато нашата ЧЛ е в Дева, ние интерпретираме чувството за отделеност от Духа някак си като наша вина. Всеки има чувството на духовно отделяне, но ЧЛ в Дева го прави лично свое. Това е основната причина защо се чувстваме провалени. За да излекуваме тази сянка, ние трябва да приемем, че до някаква степен това чувство е просто вторичен продукт на опитността на физическото съществуване.

 

ø   Изследвайте къде се чувствате провалени. При по-близка инспекция, какво е прородило „провала”. Наистина ли е било по ваша „вина”. Имало ли е наистина какво повече да направите, или просто така е трябвало да стане. Можете ли да си простите и на другите за това че не сте се справили по-добре. 

ø Можете ли да избягате от „провалите” и просто да се чувствате обогатени преминаването през дадения опит? Времето е истинският тест за това какво в съответното време е възприемано като провал. Фокусирайки се върху опита, а не в  резултата, сянката на способността бива изцелена. 

 

ЧЛ в Дева: Alexander Graham Bell, Benazir Bhutto, Sigmund Freud, Galileo, George Washington 

 

ЧЛ във Везни 

Тема: Сянката на Перфектността 

Първичен страх: страх от самота/изолация 

Собствена преценка: личните „недостатъци” са строго съдени 

Проблеми: перфектност, нереалистични очаквания, проблеми с границите 

Проекция: критика към другите; особено критикуване за това как нещата изглеждат 

Цели: да не искаме

нещата да са перфектни, да се чувстваме добре сами със себе си, да виждаме сиво – не само черно и бяло, да не съдим 

Израз: 

ЧЛ във Везни цени безупречността и държи всичко и всеки да е с висок стандарт, особено себе си. Тази сянка включва преследване на „идеала” и остро усеща отделянето от Духа. ЧЛ във Везни изразява интензивно самоосъждане и фрагментация на своето аз на парчета, които са или приемливи или неприемливи. Тази сянка нарушава граници и сортира всичко в опит да го направи перфектно. Тя търси отличността. Това създава безкрайни серии от разочарование и може да създаде разкол във връзките. Да поддържаш каквото и да е подобие на перфектност е изтощително за всеки, освен за ЧЛ във Везни, ние често се оплакваме, че сме уморени или че нямаме време. Нерешителността и самолишенията са също характерни за тази сянка. 

Изцеление и трансформация: 

С ЧЛ във Везни трябва да се изправим пред нуждата да осъждаме. Тази сянка е силно обвързана с пътуването през присъдата на Подземния свят и последващо прераждане по един нов начин /виж глава 5 за транзитите на ЧЛ/. Това всъщност е пътуване за установяване на това, което наистина има стойност. Когато успеем да разберем, че любовта е истинското и единствено нещо, което има стойност, ние намираме обединяване вместо разделяне. Започваме да обичаме всички части, не само някои от тях. Когато разберем, че всичко е свързано, виждаме че страхът от отделянето е илюзия. Изцелението на сянката на перфектнотта е във връзка с това да видим своята /и на другите/ вътрешна перфектност, позволявайки „идеалите” на външния, материален свят да изчезнат. 

 

ø Оценете собствената си стойност. Когато установите, че започвате да критикувате другите, попитайте се дали изпитвате неприязън към същото това нещо в себе си. Изследвайте как отделяте себе си от другите хора. Нужно ли е да държите част от себе си отделена от другите. 

ø Когато установите, че се критичен, намерете нещо ценно в ситуацията. Може да установите, че част от вас или част от другите не са перфертни на външен вид, но от друга страна бихте могли да осъзнаете, че те са изключително ценни в тяхната функционалност. Практикувайки това да намирате стойностното, сянката, която вярва в идеята на перфектността е излекувана. 

 

ЧЛ във Везни: Ralph Waldo Emerson, Benito Mussolini, Tupac Shakur, Nikola Tesla 

 

ЧЛ в Скорпион 

Тема: Сянката на Смъртта 

Първичен страх: страх от загуба 

Собствена преценка: базира се на това какво сме спечелили 

Проблеми: печалба с/у загуба, въпроси свързани със смърт/край  

Проекция: спасяване на останалите 

Цели: да не трябва винаги да печелиш, да научиш как да приключваш с нещо, да не трябва да спасяваш, да не се бориш толкова усилено 

Израз: 

ЧЛ в Скорпион ще отиде до крайност за да спаси, помогне, избави или спечели. Любимата награда за тази сянка, е нещо което е било спечелено трудно. ЧЛ в Скорпион се изразява като дълбок кладенец от отчаяние, който отчаяно се мъчим да изкатерим. Ние се вкопчваме във всичко, което носи чувството на свободно падане през живота. Ежедневият живот е често възприеман като битка, която трябва спечелим, за да изключим все по-дълбокото чувство за загуба. Понякога дори случайни срещи биват третирани като нещо което е спечелено или загубено.  ЧЛ в Скорпион притежава много силна енергия, която може да причини високи нива на безпокойство. Ние сме особено привлечени от хора, които се нуждаят от помощ, които са някак подтиснати, а това е предпочитан метод опосредствено да спасим себе си. 

 

Изцеление и трансформация: 

С ЧЛ в Скорпион трябва да се изправим пред нуждата да се борим. Никога нищо не е наистина изгубено, защото в действителност смърт не съществува – съществува само трансформация в нова форма. Не е необходимо да скачаме в дълбините, само да докажем, че можем да спечелим или за да се опитаме да накараме нещата да не свършват. Практикувайки изкуството да сме благодарни и да отстъпваме е това, което улеснява промяната от загуба към любов. Материалните неща изчезват, но любовта остава завинаги.

ø Направете така, че да ви е комфортно да губите. Много е важно да се оттървете от всичко, към което сте много привързани. 

ø Изследвайте къде сте вложили повечето от енергията си. Това изгубена битка ли е? Вместо да се справяте със загубата по индиректен начин, съзнателно се опитайте да се откажете. Представете си колко ще ви олекне. 

ø Започнете да поставяте край на най-малките неща /например като телефонни разговори/ и работете върху това да можете да се оттегляте от ситуации, които не могат да бъдат спасени /като неспасяеми връзки/. Може да се изненадате, като видите, че нещо ново е на прага, вие просто не сте можели да го видите докато сте бягали от него. Това е приодата на смъртта или края на нещата. Те винаги предхождат прераждането и началата. 

 

ЧЛ в Скорпион: Winston Churchill, Emily Dickinson, John D. Rockefeller, Albert Schweitzer, Mother Teresa 

 

ЧЛ в Стрелец 

Тема: Сянката на Истината 

Първичен страх: страх от липса на смисъл 

Собствена преценка: на базата на намерения и мотивации  

Проблеми: проблеми, свързани с истината и честността

Проекция: нехаресване на хора, които лъжат, или които са наивни 

Цели: да не трябва да искаме да имаме окончателните отговори, да толерираме обикновеното, да не искаме винаги „доказателство” 

Израз: 

ЧЛ в Стрелец се изразява в интензивна връзка с понятието за „истна”. Има огромна нужда да разпознае върховната истина във всички неща, което поставя неспирна повтаряемост от съмнения. Още повече, ние имаме нужда да чувстваме, че хората ни казват истината, като ние не вярваме автоматично на нещо просто защото то ни е казано. Може връзките ни ад са стресови ако партньорите ни чувстват че винаги трябва да доказват, че казват истината. Теми за измамата често имат роля в живота ни, вероятно от бидейки от страната на жертва на измама. Непрестанни въпроси не само за смисъла на нашия живот, но за смисъла на живота като цяло характеризират тази сянка. Чувствата на застой не се толерират. 

 

Изцеление и трансформация: 

С ЧЛ в Стрелец, трябва да се изправим пред нуждата да продължаваме търсенето. В даден момент просто трябва да повярваме. В края на краищата, всички търсения за истинта водят до там, че Всичко е Едно. Кое има смисъл? Това което ние изберем да има смисъл, то има смисъл. Тази сянка бива излекувана тогава когато разберем, че всеки от нас притежава своя интерпретация за истината, което елиминира нуждата да търсим една върховна истина. 

 

ø Заемете се с отговорноста да създадете смисъл в живота си. Смисълът се намира като преценим кое е истински важно. Какво има смисъл за вас? Когато разберете отговорите на този въпрос, вие ще сте създали истината – истината според вас самите. Отдадеността на вашия живот на вашата собствена истина лекува сянката, която никога не вярва, че истината наистина съществува. 

 

ЧЛ в Стрелец: Helena Blavatsky, Napolean Bonaparte, Thomas Jefferson, Carl Jung, Martin Luther King, Jr., Jack London, Claude Monet, Ronald Reagan 

 

ЧЛ в Козирог 

Тема: Сянката на Контрола 

Първичен страх: страх от това да ви пренебрегнат/да не бъдете признат 

Собствена преценка: колко добре някой се откроява  или стои отделно

Проблеми: проблеми с контрола; поведение търсещо внимание 

Проекция: негативна реакция към командорство, към надути хора или такива които търсят внимание, бунт срещу това да ни казват какво да правим 

Цели: да се чувстваме удобно, когато не контролираме; да отстояваме себе си 

Израз: 

ЧЛ в Козирог се изразява като нужда да контролираме потока от събития. Когато доминира тази сянка, ние сме склонни да бъдем изискващи. Можем да стигнем до крайности за да получим внимание. Ние имаме определена идея за това как нещата трябва да се случват, а другите често отстъпват пред силата на нашата воля. Ние често отказваме да се предадем докато някой – който и да е - не разбере това което ние предлагаме или се съгласи с това, което мислим, че е най-добро. Заедно с това върви както от части признание, така и малко пренебрежение, ЧЛ в Козирог помни дълго. Междуличностните връзки страдат когато изхабим нечия свободна воля в усилието да постигнем съгласие със себе си. Това се превръща в захабена връзка, в която веселата искра от живота бива заличена. Ние сме много трудолюбиви, но също така и очакваме много от другите. 

 

Изцеление и трансформация: 

С ЧЛ в Козирог ние трябва да изследваме това което се опитваме да контролираме. Също трябва да осъзнаем, че сме в процес на търсене. Когато успеем да направим това, тогава вече нямаме нужда да бъдем сигурни, че другите следват нашите желания, защото ние вече притежаваме това което търсим. 

ø Изследвайте къде вие имате нужда от това нещата да се случат по вашия начин. Наблюдавайте се внимателно. Казвате ли на някого как, кога или какво да направи. Приучавайте се да оставяте другите да си вършат нещата по техния начин. 

ø Питайте другите какво те искат да направят и го направете. Радвайте се на чувството да не сте отговорни за всичко. Свободата, спонтанността и радостта на живота ще се завърнат когато натискът от това нещата да се случват по определен начин е премахнат. 

ЧЛ в Козирог: Leonardo da Vinci, Farrah Fawcett, Jacqueline Kennedy Onassis, Machiavelli 

 

ЧЛ във Водолей 

Тема: Сянката на Силата 

Първичен страх: страх от безсилие 

Собствена преценка: базирана на влиянието/силата, която имаме, за да получим това от което имаме нужда/искаме 

Проблеми: проблем със силата, борба за сила 

Проекция: нехаресване на слаби или недисциплинирани хора 

Цели: да се научим да молим за помощ, да не демонстрираме превъзходство пред другите 

Израз: 

ЧЛ във Водолей често се изразява във мощно чувство на самота. Обикновено силно усещаме нашата лична сила и някак се плашим от нея. Нашите умения и склонности може да граничат с гениалност, което ни придава значителна власт. Ние имаме силни способности и разнообразни таланти, който може да се използват да вдъхновят или сринат другите. ЧЛ във Водолей е сила, с която другите трудно могат да се сравняват, а изкушението да доминираме над останалите може да се окаже дълга битка. С тази позиция е много лесно емоционално и интелектуално да превъзхождаш другите. Етични пробеми могат да възникнат, тъй като ние сме склонни да тестваме границите си. В ситуации, в които се чувстваме безсилни, ние сме склонни да се изолираме, така че никой дане види „слабостите” ни. Този самоналожен затвор е изпълнен с вътрешна бруталност, тъй като ние сме склонни да критикуваме сурово себе си, за това, че не сме били по-силни. 

Изцеление и трансформация: 

С ЧЛ във Водолей, трябва да се изправим пред склонността да превъзхождаме другите. Когато осъзнаем, че висчки сме свързани, тогава няма нужда някой да превъзхожда някой друг. Всички имаме сили и слабости, които варират и се променят с времето. Допълнителната сила, придружаваща ЧЛ във Водолей, може да бъде пренасочена обратно към колекивното човечество във формата на билянтни идеи и творения, които могат да вдъхновят света. Канал или изход е това което е нужно за тази сила да я пази от изригване. Когато фокусът се премести към споделяне на силата, всички имат полза. 

 

ø Изследвайте дали злоупотребявате със силата си за да подценявате или критикувате другите. Възползвате ли се от другите, дори и несъзнателно. Вие пренебрегвате ли, критикувате ли, или превишавете ли себе си?

ø Попитайте се какво бихте направили с цялата си сила. Много е важно за вас да отговорите на този въпрос. Повече ли се страхувате от силата си или от липсата си на сила? Установяването на параметрите на личната ви сила, е това което лекува  тази сянка. 

ЧЛ във Водолей: Robert Oppenheimer, Ludwig van Beethoven  

 

ЧЛ в Риби 

Тема: Сянката на Доверието 

Първичен страх: страх от уязвимост 

Собстена преценка: базира се на това колко стабилни са чувствата ни 

Проблеми: проблеми с доверието 

Проекция: недоверие към хора, които са „твърде мили”, защото вероятно искат нещо 

Цели: да съботите стените си към подходящите хора, да можете да различавате тези които са подходящи за вас, да се фокусирате толкова върху себе си, колкото върху другите  

Израз: 

ЧЛ в Риби е с нежно сърце. Страхуваме се, че ако другите открият това те ще го използват срещу нас. Имаме склонност да съдим хората и ситуациите на базата на потенциала да бъдем наранени. Може да ни е трудно да сме открити или напълно близки с другите. Често е трудно да вярваме на другите и ги тестваме, докато не се почувстваме в безопасност. Тази сянка може да се покаже ясно /изграждайки видими емоционални стени/, но също може и да се прояви едва доловимо /на повърхността изглеждаме открити, но при по-дъблок поглед, имаме определено затруднения/. От друга страна ние може да почувстваме отдаденост, преди да е спечелено доверието ни. Доверявайки се предварително, ние се изправяме пред предателство и разочарование. По този начин, съществува слабо чувство на безопасност, а дълбокото чувство на близост никога не бива достигнато. Чувството на отделеност от Духа е остро при ЧЛ в Риби, а силното желание да не присъстваме „тук и сега” може да доведе до емоционални пристрастявания, пристрастяване към субстанции, или да избягваме собствените си проблеми като се фокусираме върху тези на другите.

 

 

 

Изцеление и трансформация:

С ЧЛ в Риби, трябва да се изправим пред нуждата да изграждаме защитни стени. Истината е че животът може да бъде болезнен, както и факт е, че хората ни нараняват преднамерено или не. Трябва да се научим да вярваме на хората, на които знаем, че можем да вярваме. Обикновено това е човекът с когото прекарваме най-много време, но пропорционално с това, с когото сме най-малко открити. Ние сме отръпнати, но това е престъпление срещу нашата душа, защото стоим най-близко до Духа и имаме много какво да споделим с останалите. Нашата сянка е излекувана когато повярваме, че сме достатъчно силни да устоим на всяка обида. 

 

ø Попитайте се кога се чувствате най-уязвими. В каква ситуация си скръствате ръцете пред гърдите. Как скривате или покривате този който всъщност сте?

ø Помислете към кого най-вече се откривате физически, интелектуално, душевно и емоционално. Добре е да видите до каква степен имате доверие на тези около вас и честно да прецените дали сте се доверили на правилните хора. Балансирането на сянката на доверието включва както това да не се доверявате на хората, на които чувствате че не трябва, така и това да позволите на някой друг да види вашата истинска същност.

 

Из“ Астррология на Черната Луна“ от Лора Уолкър М. Ед.